De winkelwagen is leeg

Koken op inductie heeft diverse voordelen. Een van de meest gehoorde pluspunten is dat het zo gemakkelijk is om een Inductie kookplaat te reinigen. En, eerlijk is eerlijk: vaak is dat ook wel zo. Toch zijn er wel een paar speciale aandachtspunten bij het schoonmaken van inductiekookplaten. Wat moet je doen om je kookplaat altijd mooi glanzend te houden, en hoe pak je ernstige vervuiling en ingebrande etensresten aan?

Is schoonmaken echt eenvoudig, of vooral overzichtelijk?

De meeste inductiekookplaten hebben een spiegelglad glanzend oppervlakte. Dat is bijzonder fraai om te zien, maar het heeft ook nadelen. Je ziet vlekken en vuilresten immers direct.

In de praktijk is dat eigenlijk geen belangrijk bezwaar. Het feit dat je slechts één oppervlakte, zonder uitstekende delen, lastige randjes en andere vervelende zaken hebt, is een stuk belangrijker. Daarbij is het oppervlakte van een inductiekookplaat gemaakt van een speciaal soort keramisch glas. De eigenschappen daarvan zijn min of meer vergelijkbaar met het antiaanbaklaagje van een keramische pan: het is zeer hard, bestand tegen extreme temperaturen, en niet erg vatbaar voor beschadiging door de meeste vloeistoffen.

Bovendien heeft de techniek van inductie een erg groot voordeel: het is de panbodem die heet wordt, niet de kookplaat zelf. Althans, die wordt uiteindelijk wel warm, maar dan via de hitte van de pan. Dat betekent bijvoorbeeld dat als je een pan hebt die overkookt, de echt vervelende vervuiling vooral ontstaat rondom de pan.

Hoe sneller, hoe beter

Dat gegeven is eigenlijk de sleutel tot succes. Als je zorgt dat je etensresten en dergelijke direct verwijdert, is de kans op hardnekkige vervuiling minimaal. En omdat je oppervlakkige resten al met één veeg van een schoonmaakdoekje kunt verwijderen, is dat vrijwel geen werk. Bovendien koelt de plaat meestal heel snel af, en wordt hij niet warm op pitten die je niet gebruikt. Je kunt een inductiekookplaat dus schoonmaken terwijl je aan het koken bent.

Gebruik het liefste een microvezeldoek of eventueel een keukendoekje om de glasplaat droog te maken. Zo krijg je een streeploos resultaat.

Een ingebrande Inductie kookplaat schoonmaken

Als er toch hardnekkig vuil ontstaat, kun je dat het beste op een zo voorzichtig mogelijke manier verwijderen. In de keuken is het gebruikelijk om ingebrand vuil weg te schuren, maar met schuren kun je een inductiekookplaat niet schoonmaken. Tenminste: niet zonder ook een stukje van de kookplaat zelf mee te schuren. Daarmee riskeer je onherstelbare krassen. Gebruik dus een doekje, warm water en wat mild afwasmiddel, en vooral wat geduld. Lukt het dan nog steeds niet? Koop dan een schoonmaakmiddel dat specifiek voor inductiekookplaten is bedoeld.

Radeermessen en plaatschrapers

Eventueel kun je het vuil ook wegschrapen. Er bestaan speciale radeermessen of plaatschrapers om dat klusje te klaren. Veel fabrikanten raden ook aan om het daarmee te doen. Gebruik niet te veel kracht en houd het mesje onder een hoek van 45 tot 60 graden. Op die manier verwijder je de resten zonder krassen te maken.

Voorkomen is beter dan genezen

Aangezien je nu dit artikel leest, is het waarschijnlijk al te laat om nog te voorkomen dat je kookplaat vies wordt. Maar tegelijkertijd is het nooit te laat om te voorkomen dat het de volgende keer weer verkeerd gaat. En hoewel je bij normaal gebruik natuurlijk niet kunt verwachten dat je fornuis altijd brandschoon blijft, is het wel degelijk mogelijk om ervoor te zorgen dat het niet ál te vies wordt. Dat doe je onder andere door pas gaat koken als je kookplaat schoon is. En met een beetje extra aandacht voor spetterende pannen en bereidingen waarbij overkoken een risico is – rijst, pasta of aardappelen koken, bijvoorbeeld – zul je ontdekken dat het schoonmaken van je inductiekookplaat bijna altijd inderdaad zo gemakkelijk is als wordt beloofd.Dealers door heel Nederland

Ook bij u in de regio