De winkelwagen is leeg

Koken op inductie heeft diverse voordelen. Een van de meest gehoorde pluspunten is dat het zo gemakkelijk is om een Inductie kookplaat te reinigen. En, eerlijk is eerlijk: vaak is dat ook wel zo. Toch zijn er wel een paar speciale aandachtspunten bij het schoonmaken van inductiekookplaten. Wat moet je doen om je kookplaat altijd mooi glanzend te houden, en hoe pak je ernstige vervuiling en ingebrande etensresten aan?

Voorbereiding

Voordat u start is het belangrijk om te controleren of de inductiekookplaat is uitgeschakeld en afgekoeld. Tip: schakel het kinderslot in! Maak de inductiekookplaat altijd schoon als deze vuil is, bij voorkeur na elk gebruik.

Stap 1 – voedselresten verwijderen

Overgekookte voedselresten kunt u het beste eerst met een natte doek inweken en vervolgens de vuilresten met een speciale glasschraper voor keramische glasplaten verwijderen. Ingebrande suiker en gesmolten kunststof verwijdert u meteen – zolang ze nog heet zijn – met een speciale glasschraper.
Kalkvlekken, parelmoerachtig glanzende vlekken en aangebakken voedselresten kunt u het best verwijderen als de inductie kookplaat nog lauwwarm is.

Stap 2 – de inductiekookplaat afnemen

Gebruik hiervoor een vochtige doek en wat afwasmiddel. Daarna wrijft u de kookplaat met een schone doek droog, zodat er geen resten van afwasmiddel op het oppervlak achterblijven. Reinig een keramische gasplaat nooit met een stoomreinigingsapparaat. Ook agressieve reinigingsmiddelen zoals grove schuurmiddelen, krassende pannenreinigers, roest- en vlekkenverwijderaars raden wij af.

Speciale reinigingsmiddelen

Reinig en onderhoud de inductie kookplaat één keer in de week grondig met gebruikelijke reinigingsproducten voor vitrokeramiek. De reinigingsproducten vormen bij het aanbrengen een beschermend laagje dat water en vuil afstoot. Alle verontreinigingen blijven op deze laag zitten en kunnen daarna veel makkelijker worden verwijderd. Wrijf de inductiekookplaat na gebruik van de speciale reinigingsmiddel droog met een schone doek. Er mogen geen resten van reinigingsmiddelen op het oppervlak achterblijven, omdat ze bij het opwarmen agressief reageren en het oppervlak veranderen.

De meest voorkomende beschadigingen en vlekken

- Kleurveranderingen van een inductiekookplaat hebben geen invloed op de werking en de stevigheid van het materiaal. Het gaat hierbij niet om een beschadiging van de kookplaat, maar om niet verwijderde en daarom ingebrande voedselresten of vervuilde panbodems die een verkleuring veroorzaken.

- Glanzende plekken ontstaan door slijtage van de panbodem, in het bijzonder bij het gebruik van kookgerei met een aluminium bodem of door ongeschikte reinigingsmiddelen. Deze kunnen moeizaam met gebruikelijke reinigingsmiddelen worden verwijderd. U kunt hiervoor eventueel de reiniging meermaals herhalen.

- Donkere vlekken ontstaan doordat het keramische glas in de loop van de tijd is afgeschuurd. Meestal ontstaan door het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen en schurende panbodems.Dealers door heel Nederland

Ook bij u in de regio