De winkelwagen is leeg

Het aansluiten van een inductiekookplaat of fornuis is niet moeilijk maar dient wel met aandacht te gebeuren. Bij twijfel altijd een specialist inschakelen of bel onze servicedesk.

Onze fornuizen worden in de fabriek voorzien van een 3-aderige kabel zonder stekker. Bij fornuizen met een aansluitwaard onder de 3.680 W kan deze kabel worden gebruikt. Dit is een 1-fase aansluiting. Om iets te begrijpen over het aanleggen van een 3-fase aansluiting is het belangrijk dat u ongeveer weet wat dit inhoud. Eigenlijk is een 3-fase aansluiting niks anders dan normale elektriciteit. Echter wordt in “normale” stopcontacten de elektriciteit geleverd door 3 draden. Een nul draad, een aarde draad en een draad met spanning. De spanningsdraad wordt vaak de “fase” genoemd. 3-fase wordt door 5 draden geleverd. Daarvan zijn 3 draden spanningsdraden, 1 nul draad en 1 aarde draad. Vandaar de naam 3-fase stroom. In de praktijk betekent dit dat er tot wel 3 keer zoveel vermogen kan worden geleverd dan uit een normaal stopcontact.

3faseautomaat Schermafbeelding 2021 04 09 092500

3 fase automaat meterkast waarbij de meest rechtse aansluiting in Nederland de meest gangbare is omdat de 16A automaat/zekering de meest gebruikte is.

P = U x I of te wel Vermogen ( Watt) is spanning (Volt) x stroom (Ampère). In Nederlandse huishoudens wordt standaard elke groep met 16A gezekerd. Dus met de rekensom (16A x 230V = 3680Watt), kan er per groep of fase 3,7 KW worden aangesloten. Met 3 fase kan er dus een apparaat worden aangesloten van 3x 3700W = 11.100 Wat (11,1KW). Bij zwaardere apparaten zal de netbeheerder uw meterkast moeten zekeren met 25A.

PERILEX AANSLUITEN

perilex stopcontact    perilex

Perilex is het stopcontact in de wand waar elektrische kookplaten zoals inductie en keramische kookplaten op worden aangesloten. In de meeste gevallen is een Perilex stopcontact gekoppeld aan een krachtgroep in de meterkast. Deze stopcontacten zijn ook in staat om een groter vermogen te leveren dan “normale” stopcontacten.

In sommige gevallen is het wel mogelijk om een normale wandcontactdoos om te vormen tot een Perilex stopcontact. Schakel hier wel een elektricien voor in. De volgorde van de draden zal namelijk door gemeten moeten worden. Er zitten normaal gesproken namelijk 2 fase, 2 nul en 1 aarde of 3 fase, 1 nul en 1 aarde draad in een Perilex contact doos. 

Het aansluiten van een (inductie)fornuis met een hoog vermogen (tussen 7,4 kW en 11,1 kW) kan ook op een andere manier. Namelijk met twee aansluitingen. Een Perilex met 2 fase en 1 neutraal plus aarde voor het inductie deel en één voor de oven middels een gewoon stopcontact.

Voorbeeld: La Germania AMS serie inductie fornuis.

aansluiting ATEC2

Verwijder het 3-aderige test snoer dat af fabriek op het apparaat zit. Verwijder de koperen "bruggetjes"tussen de aansluitingen.

Gebruik voor de kookplaat periliex voor de fase aansluiting 1 en 2 als hierboven. Zet de neutraal op aansluiting 5. En de aarde uiteraard.

Voor de oven kan de fase op aansluiting 3 en de neutraal op aansluiting 4. Ook hier de aarde niet vergeten.

 

Laat bij twijfel de draaddikte en uw huisinstallatie controleren door een erkend installateur.

 Dealers door heel Nederland

Ook bij u in de regio