De winkelwagen is leeg

Het aansluiten van een inductiekookplaat of fornuis is niet moeilijk maar dient wel met aandacht te gebeuren. Dit dient door een erkend installateur te gebeuren.

Onze fornuizen worden in de fabriek voorzien van een 3-aderige kabel zonder stekker. Bij fornuizen met een aansluitwaard onder de 3.700 W kan deze kabel worden gebruikt. Dit is een 1-fase aansluiting. Om iets te begrijpen over het aanleggen van een 3-fase aansluiting is het belangrijk dat u ongeveer weet wat dit inhoud. Eigenlijk is een 3-fase aansluiting niks anders dan normale elektriciteit. Echter wordt in “normale” stopcontacten de elektriciteit geleverd door 3 draden. Een nul draad, een aarde draad en een draad met spanning. De spanningsdraad wordt vaak de “fase” genoemd. 3-fase wordt door 5 draden geleverd. Daarvan zijn 3 draden spanningsdraden, 1 nul draad en 1 aarde draad. Vandaar de naam 3-fase stroom. In de praktijk betekent dit dat er 3 keer zoveel vermogen kan worden geleverd dan uit een normaal stopcontact.

3faseautomaat Schermafbeelding 2021 04 09 092500

3 fase automaat meterkast waarbij de meest rechtse aansluiting in Nederland de meest gangbare is omdat de 16A automaat/zekering de meest gebruikte is.

P = U x I of te wel Vermogen ( Watt) is spanning (Volt) x stroom (Ampère). In Nederlandse huishoudens wordt standaard elke groep met 16A gezekerd. Dus met de rekensom (16A x 230V = 3680Watt), kan er per groep of fase 3,7 KW worden aangesloten. Met 3 fase kan er dus een apparaat worden aangesloten van 3x 3700W = 11.100 Wat (11,1KW). Bij zwaardere apparaten zal de netbeheerder uw meterkast moeten aanpassen. Veelal met verhoogd vastrechtkosten tot gevolg.

PERILEX AANSLUITEN

perilex stopcontact    perilex

Perilex is het stopcontact in de wand waar elektrische kookplaten zoals inductie en keramische kookplaten op worden aangesloten. In de meeste gevallen is een Perilex stopcontact gekoppeld aan een krachtgroep in de meterkast. Deze stopcontacten zijn ook in staat om een groter vermogen te leveren dan “normale” stopcontacten.

In sommige gevallen is het wel mogelijk om een normale wandcontactdoos om te bouwen tot een Perilex stopcontact. Schakel hier wel een elektricien voor in. De bedrading zal namelijk aangepast moeten worden. Er zitten normaal gesproken namelijk 2 fase, 2 nul en 1 aarde of 3 fase, 1 nul en 1 aarde draad in een Perilex contact doos. Dealers door heel Nederland

Ook bij u in de regio