Skip to main content

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag? Misschien hebben wij het antwoord voor je. Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem gerust even contact met ons op.


De 3 fase aansluiting

Om iets te begrijpen over het aanleggen van een 3-fase aansluiting (dit is geen krachtstroom) is het belangrijk dat u ongeveer weet wat dit inhoud. Eigenlijk is een 3-fase aansluiting niks anders dan normale elektriciteit. Echter wordt in ?normale? stopcontacten de elektriciteit geleverd door 3 draden. Een nul draad, een aarde draad en een draad met spanning. De spanningsdraad wordt vaak de ?fase? genoemd. 3-fase wordt door 5 draden geleverd. Daarvan zijn 3 draden spanningsdraden, 1 nul draad en 1 aarde draad. Vandaar de naam 3-fase stroom. In de praktijk betekent dit dat er tot wel 3 keer zoveel vermogen kan worden geleverd dan uit een normaal stopcontact.

P = U x I of te wel Vermogen ( Watt) is spanning (Volt) x stroom (Ampere). In Nederlandse huishoudens wordt standaard elke groep met 16A gezekerd. Dus met de rekensom (16A x 230V = 3680Watt), kan er per groep of fase 3,7 KW worden aangesloten. Met 3 fase kan er dus een apparaat worden aangesloten van 3x 3700W = 11.100 Wat (11,1KW). Bij zwaardere apparaten zal de netbeheerder uw meterkast moet zekeren met 25A, wat een stijging in het vastrecht (ongeveer € 600,- per jaar) zou betekenen (dit is echt krachtstroom).

Perilex aansluiten

Perilex is het stopcontact in de wand waar elektrische kookplaten zoals inductie en keramische kookplaten op worden aangesloten. In de meeste gevallen is zo een Perilex stopcontact gekoppeld aan een krachtgroep in de meterkast. Deze stopcontacten zijn ook in staat om een groter vermogen te leveren dan ?normale? stopcontacten.

In sommige gevallen is het wel mogelijk om een normale wandcontactdoos om te vormen tot een Perilex stopcontact. Schakel hier wel een elektricien voor in. De volgorde van de draden zal namelijk door gemeten moeten worden. Er zitten normaal gesproken namelijk 3 fase, 1 nul en 1 aarde draad in een Perilex contact doos. Foutief aansluiten kan gevaarlijke gevolgen hebben.

 

Inductie fornuis op 2 fase

Fornuis instellen van 3 naar 2 fases.

Een groot aantal Bertazzoni inductie fornuizen met bridge (Master Prime Line) of multizone (Professional, Master, Heritage) beschikken over een powermanagement functie op de inductie kookplaat. Standaard worden deze fornuizen aangesloten op 3 fase om het maximale vermogen van 10,9 tot 12,00 kW optimaal te kunnen gebruiken. In sommige gevallen is de 3 fase aansluiting ter plekke niet beschikbaar. Dan kan het vermogen van de inductie kookplaat inductiekookplaat van 7.400 W terug worden gebracht naar 3.700 W. Dit betekent dat de oven 1 fase gebruikt en dat de inductiekookplaat in plaats van 2 slechts 1 fase ter beschikking heeft. Het gevolg is logischerwijs dat de kookplaat minder vermogen kan gebruiken en dat niet alle zones tegelijkertijd gebruikt kunnen worden. Maar omdat zelden alle zones op maximaal vermogen staan is hoeft dit in de praktijk geen belemmering te zijn.

Voor het aanpassen naar twee fases dienen 2 acties te worden ondernomen.

De fysieke aansluiting van de kabel op de achterzijde van het fornuis en het softwarematig inleren van de kookplaat.

De fysieke aansluiting

De positie 1 en 2 op het aansluitblok zijn de fasen voor de kookplaat. Deze moeten met een koperen brug verbonden worden. De koperen brug wordt meegeleverd in de set met gebruiksaanwijzing.

 

Nu moet de inductiekookplaat nog “leren” dat er maar 1 fase beschikbaar is. Voor Nederland is optie 7 (zie tabel 1 hieronder) de meest voor de hand liggende instelling.

  1. Zorg ervoor dat alle knoppen in de stand "0" staan.
  2. Draai gelijktijdig de knoppen voor zone linksvoor en rechtsvoor tegen de wijzers van de klok in (naar links) en houd ze 3 seconden ingedrukt; laat daarna beide knoppen los. De twee bovenste displays tonen nu het vermogen per fase. De twee onderste displays tonen het aantal fases (bv. "2 P" voor tweefasige aansluiting)
  3. Draai de knop rechtsvoor tegen de wijzers van de klok in (naar links) om af te wisselen tussen de mogelijke instellingen.
  1. Voer gedurende 10 seconden geen handeling uit. De weergegeven instelling wordt permanent opgeslagen. De kookplaat keert terug naar de OFF-stand en kan weer worden gebruikt.
  2. Mocht het fornuis later weer op 3 fase aangesloten worden dient het apparaat eerst stroomloos gemaakt worden en het koperen verbinding brugje verwijderd te worden.

Tabel 1

Configuratie energie beheer

Voeding per fase [A]

Aantal fasen

Voltage [V]

Vermogens begrenzing per fase

1

29,13

1

230 V

6700 W

2

13,00

2

230 V

3000 W

3

26,00

1

230 V

6000 W

4

23,91

1

230 V

5500 W

5

10,43

2

230 V

2400 W

6

18,26

1

230 V

4200 W

7

16,00

1

230 V

3700 W

8

10,43

1

230 V

2400 W

9

5,22

1

230 V

1200 W

HET AANSLUITEN VAN EEN INDUCTIE FORNUIS DIENT ALTIJD DOOR EEN GECERTIFICEERD INSTALLATEUR TE WORDEN UITGEVOERD. Defecten door foutieve aansluiting vallen niet onder garantie.

Powermangement inductiefornuis

Powermanagement is een normaal fenomeen bij inductiekookplaten en fornuizen. Dit heeft te maken met de limiet van uw meterkast. Bij de meeste inductie toestellen is de som van het maximaal vermogen (kW) van alle zones bij elkaar opgeteld hoger dan wat de meterkast kan leveren. Per fase levert uw meterkast 16 Amp x 230 Volt = 3700 Watt. 

Het inductiefornuis met 5 zones heeft een maximaal vermogen van 7,4 kW beschikbaar voor de inductiekookplaat (tevens gaat er 3,7 kW naar de oven). Dit is in de praktijk ruim voldoende om uitgebreid te kunnen koken en voorkomt dat het totale vermogen van het fornuis (inclusief oven) dusdanig hoog wordt dat de aanpassingen in uw meterkast leiden tot een forse kostenverhoging van het jaarlijkse vastrecht door uw netwerkbeheerder. Dit vermogen van 7,4 kW wordt verdeeld in 2 clusters. Een cluster van 3 zones en een cluster van 2 zones. Het rechter cluster bestaat uit 3 zones. Hier zal dus meer powermanagement plaatsvinden. In de praktijk zal er weinig merkbaar zijn van dit power management.

De kookplaat kiest de meest gunstige vermogensverdeling waarbij de grote middelste zone het meeste vermogen toebedeeld krijgt. U kunt dan merken dat de de andere 2 rechter zones minder krachtig zijn. Mocht dit storend zijn maak dan gebruik van de twee linker zones.

Tevens zult u zien dat de inductiezones, afhankelijk van het ingestelde vermogen, met pauzes pulseert. Dit heeft geen enkele nadelige invloed op het kookresultaat.

Hoe reinig ik een inductiekookplaat?

Koken op inductie heeft diverse voordelen. Een van de meest gehoorde pluspunten is dat het zo gemakkelijk is om een Inductie kookplaat te reinigen. En, eerlijk is eerlijk: vaak is dat ook wel zo. Toch zijn er wel een paar speciale aandachtspunten bij het schoonmaken van inductiekookplaten. Wat moet je doen om je kookplaat altijd mooi glanzend te houden, en hoe pak je ernstige vervuiling en ingebrande etensresten aan?

Voorbereiding

Voordat u start is het belangrijk om te controleren of de inductiekookplaat is uitgeschakeld en afgekoeld. Tip: schakel het kinderslot in! Maak de inductiekookplaat altijd schoon als deze vuil is, bij voorkeur na elk gebruik.

Stap 1 – voedselresten verwijderen

Overgekookte voedselresten kunt u het beste eerst met een natte doek inweken en vervolgens de vuilresten met een speciale glasschraper voor keramische glasplaten verwijderen. Ingebrande suiker en gesmolten kunststof verwijdert u meteen – zolang ze nog heet zijn – met een speciale glasschraper.
Kalkvlekken, parelmoerachtig glanzende vlekken en aangebakken voedselresten kunt u het best verwijderen als de inductie kookplaat nog lauwwarm is.

Stap 2 – de inductiekookplaat afnemen

Gebruik hiervoor een vochtige doek en wat afwasmiddel. Daarna wrijft u de kookplaat met een schone doek droog, zodat er geen resten van afwasmiddel op het oppervlak achterblijven. Reinig een keramische gasplaat nooit met een stoomreinigingsapparaat. Ook agressieve reinigingsmiddelen zoals grove schuurmiddelen, krassende pannenreinigers, roest- en vlekkenverwijderaars raden wij af.

Speciale reinigingsmiddelen

Reinig en onderhoud de inductie kookplaat één keer in de week grondig met gebruikelijke reinigingsproducten voor vitrokeramiek. De reinigingsproducten vormen bij het aanbrengen een beschermend laagje dat water en vuil afstoot. Alle verontreinigingen blijven op deze laag zitten en kunnen daarna veel makkelijker worden verwijderd. Wrijf de inductiekookplaat na gebruik van de speciale reinigingsmiddel droog met een schone doek. Er mogen geen resten van reinigingsmiddelen op het oppervlak achterblijven, omdat ze bij het opwarmen agressief reageren en het oppervlak veranderen.

De meest voorkomende beschadigingen en vlekken

  • Kleurveranderingen van een inductiekookplaat hebben geen invloed op de werking en de stevigheid van het materiaal. Het gaat hierbij niet om een beschadiging van de kookplaat, maar om niet verwijderde en daarom ingebrande voedselresten of vervuilde panbodems die een verkleuring veroorzaken.
  • Glanzende plekken ontstaan door slijtage van de panbodem, in het bijzonder bij het gebruik van kookgerei met een aluminium bodem of door ongeschikte reinigingsmiddelen. Deze kunnen moeizaam met gebruikelijke reinigingsmiddelen worden verwijderd. U kunt hiervoor eventueel de reiniging meermaals herhalen.
  • Donkere vlekken ontstaan doordat het keramische glas in de loop van de tijd is afgeschuurd. Meestal ontstaan door het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen en schurende panbodems.
Garantie en reparatietarieven

We hopen het niet, maar zoals elk product kan er ook bij een Bertazzoni een defect of storing optreden. We proberen deze altijd zo goed mogelijk op te lossen.

Bertazzoni Garantie voor aanschaf voor 31-12-2022

Bij aanschaf van een Bertazzoni apparaat heeft u standaard 2 jaar fabrieksgarantie. Geniet 2 jaar zorgeloos van uw apparaat.

Bertazzoni All Inclusive Zekerheid

U kunt aanspraak maken op verlengde zekerheid. Ongeacht het aantal Bertazzoni apparaten dat u aanschaft. U dient uw aankoop binnen drie maanden na aankoop volledig online te registreren op www.nl.bertazzoni.com onder Zorg en Service. U betaalt het 3e tot en met het 5e jaar een vast bedrag van € 119 incl. BTW. Arbeidsloon en onderdelen zijn hierbij inbegrepen.

Bertazzoni Garantie voor aanschaf na 01-01-2023

Bij aanschaf van een Bertazzoni apparaat heeft u standaard 5 jaar garantie. Wij raden u wel aan uw Bertazzoni te registreren op www.nl.bertazzoni.com onder Zorg en Service. 

Slijtage door normaal gebruik

U heeft een product gekocht waarvan u bij goed gebruik vele jaren plezier kunt hebben. Goed gebruik betekent dat u de instructies in de gebruiksaanwijzing toepast, vooral die over de wijze van gebruik en onderhoud. Dit is erg belangrijk voor een goede werking van het product, ook op de lange termijn. Daarnaast moet u er rekening mee houden dat elk product slijtagegevoelige onderdelen bevat. Sommige onderdelen slijten pas nadat de normale levensduur van het product voorbij is. Andere onderdelen slijten eerder, al voordat de normale levensduur van het product voorbij is. Het is met die onderdelen net als met een auto: banden en remblokken moeten vaak al na enkele jaren worden vervangen, terwijl de auto zelf nog heel veel jaren mee kan.

Bij elektrisch-huishoudelijke apparaten kan bijvoorbeeld worden gedacht aan de volgende slijtagegevoelige onderdelen:

  • bewegende delen (zoals motor, scharnier, wieltjes)
  • elektronica-modules (zoals printplaat, sensoren, verlichting, thermokoppels, trafo’s)
  • kunststof- en rubberen delen (zoals deurrubber, reservoirs, geleiders)
  • afdichtingen (slangen)
  • verwarmingselementen

Dit soort onderdelen slijt vaak eerder dan u van het totale product verwacht. Die eerdere slijtage is normaal, net als bij auto-onderdelen. De kwaliteit van het product is daardoor niet minder. De kosten van vervanging of reparatie van die onderdelen zijn daarom voor rekening van u als gebruiker van het product. Afhankelijk van de omstandigheden kan er voor de verkoper altijd reden zijn om de kosten niet of slechts gedeeltelijk aan u in rekening te brengen. 

Houdt er rekening mee dat de levensduur van een product afhangt van hoe vaak u het gebruikt, hoe u het gebruikt en waar u het product gebruikt.

Garantievoorwaarden aanschaf voor 31-12-2022

Garantievoorwaarden aanschaf na 1-1-2023

Service aanvragen?

Vul het serviceformulier in of neem contact met ons op. 

Wat is slijtage door normaal gebruik?

U heeft een product gekocht waarvan u bij goed gebruik vele jaren plezier kunt hebben. Goed gebruik betekent dat u de instructies in de gebruiksaanwijzing toepast, vooral die over de wijze van gebruik en onderhoud. Dit is erg belangrijk voor een goede werking van het product, ook op de lange termijn. Daarnaast moet u er rekening mee houden dat elk product slijtagegevoelige onderdelen bevat. Sommige onderdelen slijten pas nadat de normale levensduur van het product voorbij is. Andere onderdelen slijten eerder, al voordat de normale levensduur van het product voorbij is. Het is met die onderdelen net als met een auto: banden en remblokken moeten vaak al na enkele jaren worden vervangen, terwijl de auto zelf nog heel veel jaren mee kan.

Bij elektrisch-huishoudelijke apparaten kan bijvoorbeeld worden gedacht aan de volgende slijtagegevoelige onderdelen:

  • bewegende delen (zoals motor, scharnier, wieltjes)
  • elektronica-modules (zoals printplaat, sensoren, verlichting, thermokoppels, trafo’s)
  • kunststof- en rubberen delen (zoals deurrubber, reservoirs, geleiders)
  • afdichtingen (slangen)
  • verwarmingselementen

Dit soort onderdelen slijt vaak eerder dan u van het totale product verwacht. Die eerdere slijtage is normaal, net als bij auto-onderdelen. De kwaliteit van het product is daardoor niet minder. De kosten van vervanging of reparatie van die onderdelen zijn daarom voor rekening van u als gebruiker van het product. Afhankelijk van de omstandigheden kan er voor de verkoper altijd reden zijn om de kosten niet of slechts gedeeltelijk aan u in rekening te brengen. Als sprake is van abnormale slijtage bij normaal gebruik zijn de kosten sowieso voor rekening van de verkoper.

Houdt er rekening mee dat de levensduur van een product afhangt van hoe vaak u het gebruikt, hoe u het gebruikt en waar u het product gebruikt.

Oven van fornuis doet niets.

Indien u een Bertazzoni (of La Germania) fornuis met oven heeft, voorzien van elektronische programmaklok met druktoetsen en uw oven doet niets raden wij u aan  deze handleiding te volgen.

Waarschijnlijk staat de letter "A" in het display. Dit betekent dat de oven op "Automtaat" staat. Dit kunt u eenvoudig zelf uitzetten (zie handleiding).

Voor de modellen met 3 tiptoetsen kunt u deze handleiding volgen

Glas en veiligheid.

Zoals gebruikelijk bij huishoudelijke apparatuur is ook bij ons glasbreuk uitgesloten van garantie. Het hoe en waarom leggen we hier uit.

Glasbreuk is altijd vervelend. Maar glas breekt niet spontaan. Er is altijd een vorm van impact (hoe klein ook) nodig. 

Ovendeuren met glas.

Het glas in ovendeuren is gemaakt van gehard veiligheidsglas (Safety glass, vergelijkbaar met de zijruiten van een auto).

Wetenschappelijk is aangetoond dat glas spontaan kan breken als gevolg van nikkelsulfide-insluitingen. In de grondstoffen die worden gebruikt voor de productie van glas zit o.a. nikkelsulfide (NiS). NiS heeft de neiging om bij verhitting te kristalliseren. Nu is het harden van glas een proces waarbij het glas behoorlijk wordt verhit ( ± 700 °C). Tijdens het afkoelen ontstaat er spanning in het glas en kristalliseren de aanwezige NiS-moleculen. De druk die deze kristallen uitoefenen, kunnen het glas doen breken. Dit verschijnsel kan zelfs na een aantal weken nog optreden.
Tijdens het productieproces van Safety Glass ontstaan uiteraard ook foutieve producten. Het productieproces eindigt echter altijd met een afkoeling van het glas. Tijdens deze afkoeling breken foutieve glasplaten vrijwel direct. Uitval bij productie is een normaal verschijnsel. Het enkele product dat niet direct breekt, zal veelal in de uren na productie alsnog kapot gaan in de handling. Dat Nikkelsulfide mogelijk de oorzaak kan zijn van enkele stuks productie-uitval, kunnen we niet vaststellen, aangezien andere duidelijke oorzaken veel frequenter voorkomen.

Het gehele logistieke traject, vanaf de productie tot en met de uitlevering door de fabrikant, duurt minimaal 6 weken. We sluiten niet uit dat daarbij ook een breuk als gevolg van nikkelsulfide-insluiting aan de orde is, maar dat is door ons niet vast te stellen. De oorzaak van breuk is ook bij ons vrijwel altijd vallen of stoten. De glasplaten hebben immers al een lange weg achter de rug van glasfabrikant naar onze fabriek waar deze tijdens het productie proces meerdere keren ter hand genomen worden. Daarna volgt het transport van fabriek naar ons magazijn in Nederland. Daarna volgt het transport via de dealer naar de eindbestemming. Als de glasplaten dan nog in takt zijn is spontane breuk door Nikkelsulfide te verwaarlozen.

Omdat veelal een andere oorzaak van breuk tijdens productie en logistiek bij ons bekend is, kunnen we concluderen dat het verschijnsel breuk door nikkelsulfide bij de fabrikant weinig voorkomt. De kans dat u hiermee wordt geconfronteerd, is dan ook minimaal. Breuk als gevolg van nikkelsulfide-insluiting zal in principe optreden in de tijd dat het product nog bij de fabrikant aanwezig is.

Ondanks het bestaan van NiS-insluiting, staan wij altijd volledig achter ons product. Het alternatief -ongehard glas- is aantoonbaar vele malen gevaarlijker dan een product dat in uitzonderlijke gevallen "spontaan" in brokjes uiteen zou vallen.

Overigens keren veel WA verzekeringen dit soort glasschade uit. Neem hiervoor contact op met uw verzekeraar.

Showroomstand Bertazzoni PRO fornuizen

De showroomfornuizen van Bertazzoni beschikken over een z.g. showroomstand. Door langdurig tegelijkertijd op de tiptoets linksboven en rechtsonder te drukken schakelt de klok tussen showroom stand en normale stand.

Wat is hetelucht?

Er zijn twee systemen elektrische hetelucht verwarming. De eerste, een ventilator achter in de oven met een eigen ringelement om de ventilator. De tweede, onder en bovenwarmte in combinatie met een ventilator achter in de oven.

Het eerste systeem is sneller en directer en voegt een extra verwarmingselement aan de oven toe. De ventilator creëert een droge luchtstroom. Hetelucht werkt snel en de temperatuur kan lager worden ingesteld ten opzichte van conventionele verwarming (onder- en bovenwarmte).

RAL kleurcodes fornuizen

De Bertazzoni fornuizen zijn naast roestvrijstaal ook leverbaar in diverse kleuren. Meer over de kleuren vindt u hier.

De Professional lijn is verkrijgbaar in 6 hoogglans kleuren. Deze worden door vakmensen, die ook werken voor de exotische Italiaanse auto en motorfiets fabrikanten, op de panelen aangebracht.

De hoogglans kleuren:

  • Zwart: RAL 9005 - Pantone Process Black C
  • Wit: RAL 9003
  • Geel: RAL 1021 - Pantone 109 C
  • Oranje: RAL 2004 - Pantone 166 C
  • Rood: RAL 3001 - Pantone 200 C
  • Carbonio: RAL 9011 - Pantone black 6

De Master serie zijn leverbaar roestvrijstaal en:

  • Mat zwart: Pantone Process Black 7 C

De Heritage serie is leverbaar in:

  • Mat zwart: Pantone Process Black 7 C
  • Ivoor geëmailleerd: RAL 9010
Verlengde stelpootjes

Voor zowel Bertazzoni als LaGermania fornuizen zijn verlengde stelpootjes verkrijgbaar. Deze zijn vervaardigd uit roestvrijstaal.

U vindt diverse modellen in de Accessoire-shop